28 Haziran 2009 Pazar

Aydıncık'ta Denize Nerede Girilir?-Aydıncık--2

Daha önce, memleketimin Mersin'in Aydıncık ilçesi olduğunu belirtmiştim.Bugün, Aydıncık'a yolu düşenlerin, nerelerde denize girebileceğini anlatmak istiyorum.
.
Aydıncık'ta denize girilebilecek 6 tane büyük koy var.Bunlardan hariç bazı küçük koylar da vardır elbette.Ben, sizler için bu altı koyun fotoğraflarını derledim.İnanın bu hiç de kolay olmadı.Sağolsun bilgisayarıma bulaşan bi virüs yüzünden ve bende olmayan bazı koyların fotoğraflarını netten derlemek uğraşı için bütün günümü bu konuya harcadım.Ama buna değeceğini düşünüyorum.Bu araştırmayı yaparken,çeşitli sitelerde daha önce çektiğim fotoğrafların hala yayınlanmaya devamettiğini gördüm.Diğer bloğumda bulunan fotoğrafların...Aydıncık'ın tanıtılmasında benim de birazcık emeğim oluyorsa ne mutlu bana :)

Tanıtıma, Aydıncık'ın en doğusunda bulunan ard arda üç kumsaldan başlamak istiyorum.Üçüne de genel olarak "İncekum" denmektedir.Üstteki fotoğrafta gördüğünüz kumsalın adı İncekum Plajı'dır.Burada ihtiyacınızı karşılayacak ufak tesisler bulunur.Bu kumsala teğet olarak geçen karayolu Mersin-Antalya karayoludur.Bu iki il arasında seyahat edenler bu kumsalın kıyısından geçip giderler.Bu kumsalın sonunda görünen tepeler ardında iki adet kumsal daha vardır.Bu kumsalların hepsi de sığ,temiz ve adından da anlaşılacağı üzere incecik kuma sahiptir.

Bu fotoğraf alıntıdır.
Üstteki fotoğraf ise, en arkada yani en doğuda bulunan kumsaldır.Bu kumsal diğer ikisine göre daha küçüktür.Fakat "Aydıncık'ta en çok tercih edilen kumsal budur" desek yanlış olmaz.Çünkü bu kumsal,piknik yapmak için müsait bir yerdir.Gördüğünüz gibi hemen deniz kıyısından itibaren çam ağaçları başlar ve tepenin üst kısımlarına doğru devameder..Bu çam ağaçları altına kurulmuş olan piknik masaları vardır.Ayrıca gene bu kumsalda ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz ufak tesisler bulunur.Bu arada fotoğrafta ben yokum :)Bu fotoğraf alıntıdır.
Deniz,gördüğünüz gibi sığ ve temizdir.Bu kumsala gelmek için özel aracınız olması gerekir.Çünkü Mersin-Antalya karayolundan saptıktan sonra yaklaşık 2 km. kadar ormana doğru gidilir.
Şimdi de ortanca kumsala geldik.İşte benim kumsalım :) Bu kumsal tamamen doğaldır.Ne bir tesis bulunur.Ne de dip dibe oturan insanlar.Burası bana ait :) Şaka bir tarafa ama,burası gerçekten gözlerden uzak olmak isteyenler için bulunmaz bir yer.Yayıla yayıla güneşlenip,gazetemi,kitabımı okuyorum burada...


Ben denize girmek için ortanca kumsalı tercih ettiğim için,bu kumsalın bolca fotoğrafı bulunuyor ben de.Üstteki fotoğraflar benim çekimim.
Şimdi geldik başka bir koya.Bu koy da bir zamanlar kumsaldı bildiğim kadarıyla.Ama denizden alınan kum nedeniyle yapısı bozulmuş.Bu da hemen karayolu kıyısındadır gene.Buraya aslında artık kumsal demek doğru olmaz.Kıyısı yer yer kayalaşmış gibidir.Koyun daha uzakata kalan diğer yarısı çakıllık bir yapıdadır.Kıyısında bir pansiyon bulunur.Fotoğraf bana ait gene.Bir kaç yıl öncesinden...
Biraz daha batıya Aydıncık'ın merkezine yani çarşısına geldiğimizde İskele bekler bizi.İsteyenler burada da girebilir denize.Nitekim bir akşamüstü yakaladım bu denizsever Karabaş'ı.Arkada görünen ördekler ise zaten bu mekanın müdavimidirler.Yaz-kış burada bulunurlar.
Bu fotoğraf alıntıdır.
Bu da gene İskelenin fotoğrafı.Fener Tepesinden çekilmiş.Ön planda defne ağaçları.
Bu fotoğraf alıntıdır.
Biraz daha batıya gittiğimizde bu sefer de Soğuksu Koyu çıkar karşımıza.Bu koyun adı,koya dökülen Soğuksu Çayı'ndan gelir.Kıbrıs'a Türkiye'den giden meşhur su buradadır işte.Ayrıca Aydıncık şebeke suyu da gene bu çaydan sağlanır.Soğuksu Çayı'nın fotoğraflarını daha sonra bilahare koyacağım.
.
Bu koy da iki bölümden oluşur.Yakında görünen bölüm kumsal şeklindedir.Karşıda devameden bölüm ise çakıllık bir yapıya sahiptir.Karşıda bulunan tepeye iyi bakarsanız,seraların ne kadar yoğun olduğunu görürsünüz.Tepedeki yerleşim birimi,Aydıncık'ın bir köyü olan Yenikaş'tır.Bu fotoğraf alıntıdır.
Soğuksu Koyu'ndan güneşin batışını bu şekilde görürsünüz işte.Güneş Saplıada'dan batarken... Bu koy fazla dalga almaz.Koya dökülen çayın etkisi nedeniyle su ısısı oldukça düşüktür.Denizden çıkanlar,duş almak yerine bu çaya atlayarak deniz tuzundan arınırlar.Yalnız bu kadar soğuk suya atlamak biraz cesaret ister.İçinde fazla kalamazsınız ve çıktıktan sonra vücudunuza bir ateş basar.Cayır cayır yanarsınız :)
Bu fotoğraf alıntıdır.
Bu da Aydıncık'ta yaşayan bir profesör'ün evi altında bulunan küçücük bir koy...
.
Alttaki iki fotoğraf da bana ait.Artık Aydıncık'tan çıkıp 1 km. kadar daha Antalya yönüne gittiğinizde göreceğiniz seyirlik bir mekandır.Ama burası yakın zamanda Aydıncık'a bağlı olan Yenikaş Köyü Mezarlığı olarak kullanılmaya başlandı.Bana göre doğru değil bu.Aydıncık'ın iç alanlarında bunu için kullanılabilecek alanlar mevcut iken,çocukluğumdan beri bizim ve birçok Aydıncıklının da piknik yapmak için kullandığı seyirlik bir mekanın mezarlık yapılması..Aydıncık'ta bu kararı alan sayın yetkililere "pes" diyorum.

Görünmese de, aşağılarda bir koy var.Çocukluğumda gitmişliğimiz vardır kaç defa.O zamanlar bir kayığımız vardı.Piknik yapmaya kayığımızla giderdik.Gerçi yürüyerek bile indiğimiz oldu birkaç kez.Bu fotoğrafı Çakıllı Dönme adı verilen tepeden çektim.Antalya karayolunun hemen kenarıdır burası.
Ve Çakıllı Dönme'de objektifimden günbatımı....
Aydıncık hakkında daha çok bilgi için aşağıdaki siteyi tıklayabilirisiniz:

6 yorum:

  1. fotolar cok güzel gorunuyor iyi gezmeler sana

    YanıtlaSil
  2. teşekkürleeeer efendim :)

    YanıtlaSil
  3. aydıncıkta bir yaz deniz mevsimini aydıncıkta geçirdik.denizini anlatmaya gerek yok.siz fotoğraflarla süslemişsiniz.harikaydı.harika olan başka birşey daha vardı.un değirmeninden aldığımız un ve seraların içinden topladığımız semiz otlarını peynirle karıştırıp sac böreği yaptık.böreklerin boyutu öksüz doyuran cinsindendi.sacın başında tamı tamına 22 kişi vardı.böreği kapan kaçıyordu.yarım çuvala yakın un tükettik sanıyorum o gün.harika bir gündü.
    aydıncıkta denize ve dostlara doyulmaz.

    YanıtlaSil
  4. Her yerde semizotu ve ebegümeci gibi otlarla karşılaşabilirsiniz bizim memlekette.Memleketimin sevdiğim yanlarından biri.Ben de semizotundan yapılmış saç böreğini severim çok,mmmmm olsa da yesek :)Daha yiyeli 3-4 gün oldu :)

    YanıtlaSil
  5. Hocam teşekkürler çok faydalı oldu. Güzel tanıtım olmuş. Emeklerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Aydıncık, her gittiğimizde severek, beğenerek konakladığımız bir yerdiri
    Bu güzel yörenin bilmediğimiz yerlerini bize duyurduğunuz için teşekkürler..
    Ellerinize, emeğinize sağlık..
    Ülker&Yavuz

    YanıtlaSil